Raban Siebers M.Sc.
Nachhaltigkeit | Baubetrieb
Stahlbau Verlag Shop

ILEK Chicago Exkursion – Tag 7
Am 7. Tag unserer Exkursion haben wir uns im Millennium Park, getroffen. Der Park, der ursprünglich als Rangierbahnhof genutzt wurde, ist heutzutage vor allem bekannt durch den Jay Pritzker Musikpavillon von Frank Gehry und die "Bohne", eine auf hochglanzpolierte Edelstahlskulptur des britischen Künstlers Anish Kapoor, die den offiziellen Namen "Cloud Gate" trägt. Nach der Besichtigung des Parks und eine kurzen Mittagspause haben wir uns dann auf den langen Weg zur Northwestern University gemacht. Die Universität ist wie unsere Universität in Stuttgart in zwei Teile gespalten. Ein Teil befindet sich in der Innenstadt in der Nähe des Chicago River und ein Teil nördlich von Chicago im Vorort Evanston, zu dem wir unterwegs waren. Wir waren an diesem Tag zu einem Symposium eingeladen, bei dem neben unseren Betreuern vom ILEK auch Eric Keune von SOM, Thomas Mozina von Perkins + Will, Tom Jacobs von Krueck + Sexton und Laurence Booth von Booth Hansen Vorträge über Chicagos Hochhäuser, Innovationen im Leicht- und/oder Hochhausbau und diverse andere Themen hielten. Nach dem Symposium durften wir an einem Dinner im Cohen Commons Saal der Universität teilnehmen und hatten die Möglichkeit uns mit den verschiedenen anwesenden Professoren der NWU und den Architekten auszutauschen. Nach diesem sehr herzlichen Abend hat sich ein Teil der Gruppe entschlossen noch auf einen Absacker die Signature Lounge (eine Skybar im 96. Stock des John Hancock Center) zu besuchen, von wo aus man einen atemberaubenden Blick über das nächtliche Chicago und auf den Lake Michigan hatte.  

Deutscher Stahlbau. Gut beraten.Deutscher Stahlbau. Gut beraten.

Temporary Courthouse, Amsterdam

Recently Building G of the Amsterdam temporary courthouse was completed and taken into use. The interim-building is realized on the premises of the Parnas-complex on the Parnassusweg. Together with the existing towers E and F hereof, it forms the temporary courthouse as a whole. Over the coming five years, the larger part of the jurisdiction will take place in the new building. During this time, it also functions as the main entrance of the court complex. In the meantime the other existing buildings will be replaced by a new permanent housing.

cepezed | Léon van Woerkom

 

Building G was realized within a Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-assignment of the Central Government Real Estate Agency (Dutch abbreviation: RVB) by consortium DPCP, a combination of Du Prie bouw & ontwikkeling and developer cepezedprojects. cepezed and cepezedinterieur were responsible for the integral architectural and interior design.

With this DBMR-project the RVB has specifically aimed at preventing waste and maximizing the building’s residual value after its initial period of use. The building has therefore been designed with a well adaptable configuration, thus facilitating changing uses by changing users on changing locations in the future; the removal and the re-use are embedded in the contract.

cepezed | Léon van Woerkom

 

In order to render the structure as customizable and circular as possible, it was designed as a kit of parts that can as easily be assembled as disassembled and reassembled. For example, IMd engineers and cepezed developed a special mounting system for the hollow-core floors that optimally facilitates the later decoupling and re-use of the slabs. Also with regard to the joints of the steel construction, the possibilities for de- and have received special attention.

The interim-character of the building does however not denigrate its quality, functionality or representativeness. Matters such as the equipment, the complex logistics, the acoustics, comfort, safety as well as the building’s appearance all have the same high standard as in a permanent edifice.

Temporary Courthouse Amsterdam

Drawings

 

see all drawings

© architectenbureau cepezed

 

The temporary courthouse building shows a straightforward design with a restrained colour scheme and sophisticated detailing. The facades have an austere horizontal articulation of strip windows and dark tinted parapets with a cladding of stretched synthetic fabric. The building demonstrates an open, welcoming but also authoritative look and is somewhat set back from the public road with a green forecourt. It has a logical and clearly legible layout in which the traffic flows for public, court personal and indictees are strictly separated.

The entrance portal provides access to the front hall and the reception desks. Along the east facade, a spacious stairway topped by a skylight leads to the waiting areas with adjoining court rooms on the second and third floor. The waiting areas have a clear and functional zoning with an open and light atmosphere. The court rooms have allure without being luxurious and entail a high level of serenity, clarity and daylight. The backdrops are decorated with photo-art by Marjan Teeuwen, who arranged debris of demolished buildings into almost abstract compositions. The courtrooms on the third floor have a double height and a public tribune.

zurück zu 'Aktuelle Projekte'

 

Client
RVB (Central Government Real Estate Agency), The Hague

User
Court of Amsterdam

Developing consortium
dpcp (Du Prie bouw & ontwikkeling + cepezed projects)

Architectural and interior design
architectenbureau cepezed, Delft
www.cepezed.nl

Consultant stability
IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam

Consultant mechanical & electrical installations
Ingenieursbureau Linssen, Amsterdam

consultant construction physics, sustainability, acoustics and fire safety
LBP|SIGHT, Nieuwegein

Main contractor
Du Prie bouw & ontwikkeling, Leiden

Contractor mechanical installations
Putman Installaties, Noordwijk

Contractor electrical installations
Schoonderbeek installatietechniek, Hillegom

Steel construction
Dijkstaal, Maassluis

Facade
Buitink Technology, Duiven

Taken into use / offical opening
October 2016 / November 2016

gfa
5.400m²